Eet jij geen brood? Dan is het belangrijk hier op te letten..

Menig mens eet tegenwoordig nog maar weinig of geen brood, maar wat is het (negatieve) gevolg hiervan? Brood is één van de belangrijkste leveranciers van het spoorelement jodium. Ook niet gek dat als je dit weglaat, een jodium tekort mogelijk kan ontstaan. Dit kan vervelende gevolgen hebben die vaak (te)laat worden herkend. Weinig mensen, ook artsen, staan hierbij stil en daarom wil ik hier aandacht aan geven. Ik kom zelf in mijn praktijk namelijk steeds meer mensen tegen die hiervan een tekort ervaren.

Deze informatie zegt overigens niks over het feit dat brood ‘goed of slecht’ zou zijn. Het gaat hier puur en alleen om de inname van jodium. Dit hoeft dus niet perse door brood, maar wees je wel bewust van het feit dat het belangrijk is specifieke producten daarvoor in de plaats binnen te krijgen. Zeker wanneer men niet van vis houd en weinig zuivel eet, kan dit dermate een probleem zijn op langer termijn. Iets wat we natuurlijk willen voorkomen…

Wat is jodium, en welke symptomen ontstaan bij een tekort?

Jodium is een essentieel spoorelement dat nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen. Deze zijn onder andere belangrijk voor de normale groei en ontwikkeling voor botten, spieren en zenuwweefsel. Het speelt een belangrijke rol bij energieverbruik, regulering van hartslag en bloeddruk, maar ook het verbranden van vet. Een tekort aan jodium kan daarom veel verschillende klachten veroorzaken. Direct en indirect kan het andere hormonen uit balans brengen. Te denken aan de rol van jodium bij insuline resistentie, diabetes type 2, een te laag testosteron of een verhoogde oestrogeenproductie. Op langer termijn zal een tekort chronisch worden waardoor symptomen zoals moeheid, sloomheid, somberheid, trage hartslag, spierpijn, spierkrampen, kouwelijkheid, constipatie, gewichtstoename en een droge huid kunnen ontstaan. 

Het is dus erg belangrijk bewust te zijn van inname aangezien een tekort vaak pas op langer termijn wordt ontdekt als klachten zich al hebben opgestapeld. Dit omdat een tekort niet altijd gelijk in het bloed te zien is. 

Hoeveel heb je nodig?
De algemene ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor jodium is voor volwassene 150 microgram. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 175 tot 200 microgram. De maximale bovengrens is voor jodium 600 microgram, maar dit is met een ‘normaal’ voedingspatroon praktisch niet haalbaar.

Welke producten kun je dan goed gebruiken om jodium binnen te krijgen?

 • gejodeerd zout
 • goede vetten: roomboter, olijfolie, kokosolie, rode palmolie
 • (vette) vis (kabeljauw, makreel, tong, koolvis)
 • avocado’s
 • olijven
 • noten, met name paranoten
 • zeegroene (kelp, zeewier, nori, zeekraal)
 • zuivelproducten
 • eieren
 • asperges
 • spinazie

Met name paranoten, zeewier, zeekraal, nori vellen (te kennen van sushi) zijn rijk aan jodium en goede producten om toe te voegen binnen een gezond voedingspatroon.  

Herken jij één van bovenstaande symptomen of ben je benieuwd hoe het er bij jou voorstaat? Een EMB bloedtest kan uitwijzen of jij meer aandacht zou moeten besteden aan jodium.

Mocht je na aanleiding van deze blog vragen hebben, je kunt ze altijd aan mij stellen 🙂

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.