Factoren die het eetpatroon of fysiek kunnen bepalen

Ik spreek wel vaker over het feit dat geen enkel persoon hetzelfde voedingspatroon vraagt. Zelfs niet als we het hebben over hetzelfde geslacht, leeftijd, lengte, activiteit etc. Verschillende factoren, waaronder ook voorkeur, zijn van belang wil jij een duurzame levensstijl willen hanteren.

Helaas zal niet elke coach, adviseur of voedingsdeskundige de onderstaande factoren meenemen in het maken van een voedingsschema of advies, maar daarentegen wel hetgeen wat in mijn ogen super belangrijk is.

Mijn ervaring
Persoonlijke ervaring heeft er toe geleid dat ik in 2017 naast mijn opleiding Voeding & Diëtetiek meer wilde leren. Ik koos de richting orthomoleculaire voeding, omdat dit heel erg in lijn staat met hoe ik over voeding en gezondheid denk. Hierbij wordt onder andere voornamelijk voeding en leefstijl toegepast per individu. Er is niet één aanpak die bij iedereen werkt. Simpelweg doordat wij door genen, omgevingsfactoren en persoonlijke factoren etc. anders in elkaar steken. Dit blijkt ook duidelijk uit de praktijk en mogelijk heb je dit zelf ook wel eens ervaren. Je buurvrouw slaagt wel met dieet ‘X’, en jij niet. Als het zo makkelijk zou zijn dan zouden er waarschijnlijk ook een stuk minder mensen zijn met gezondheidsklachten en/of overgewicht.

One size fits all?
Om iemand zo goed mogelijk te kunnen helpen is het van belang om te weten wat momenteel iemand zijn gezondheidsstaat is. En dat op alle vlakken. Fysiek, mentaal, maar ook de zogenoemde ‘gezondheidsladder’ in het algemeen. Wat heeft de persoon in kwestie in zijn leven meegemaakt, zijn er ziektes/klachten uit het verleden van belang? Wat is de dieetgeschiedenis? Omgevingsfactoren, familie, voorkeuren, etc. Allemaal factoren die het functioneren van het lichaam en dus het eetpatroon van nu kunnen beïnvloeden. Ook iets dat per periode in je leven dus heel erg kan verschillen. Iets dat in het verleden werkte, hoeft niet voor altijd hetgeen te zijn wat het beste bij jou past.

‘Vergeten’ factoren

Om je wat meer inzicht te geven hier een aantal onderliggende factoren die vaak vergeten of niet meegenomen worden. Hopelijk geeft dit wat meer inzicht om je eigen gezondheid en lichaam beter te leren kennen.

Gevoeligheden voor de darmen

Hierdoor raakt de darmwand geïrriteerd en kun je last krijgen van opgeblazen gevoel, krampen, onregelmatige stoelgang etc. Op den duur kan dit zelfs er voor zorgen dat auto-immuunziektes, allergieën en klachten als eczeem etc. kunnen ontstaan. De darmen kunnen daardoor hun functie niet meer goed uitvoeren. Hierdoor wordt voeding minder goed verteert en kan het lichaam de voedingstoffen niet goed opnemen. Het opeenvolgende effect daarvan is dat tekorten kunnen ontstaan, wat leid tot weinig energie, mentale problemen en lichamelijke klachten. Het is dus eigenlijk een hele vervelende vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt. Die darmen zullen daarom eerst moet worden ondersteunt om überhaupt de focus te kunnen leggen op fysieke doelen zoals verbetering van het energieniveau en/of gewichtsverlies.  

Het ‘Jojo-effect’ en een streng dieet
Heb jij al jaren last van het ‘jojo-effect’ of ben jij (te) streng op dieet (geweest)? Structureel weinig calorieën binnen gekregen of productgroepen weggelaten?

Dit zorgt voor een verstoord metabolisme (verbranding) in het lichaam. Wat gebeurd is dat het lichaam alsmaar bezig is voor zichzelf een fijne situatie te creëren. Het lichaam is vanuit de oertijd erop gebouwd dat wanneer men een tijd geen eten krijgt of honger ervaart, het lichaam voedingstoffen zal vasthouden. Dit betekent dat de verbranding in het lichaam lager wordt, omdat het lichaam letterlijk de binnengekomen stoffen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Het ‘spaart’ als het ware calorieën. Dit proces kun je alsmaar in gang zetten wanneer je steeds opnieuw dieet ‘X’ uitprobeert. Het gevolg ontstaat dat je steeds minder kan eten om niet in gewicht aan te komen aangezien het lichaam zich heeft aangepast aan een lagere calorie-inname. Ga je terug naar je oude eetpatroon zal het lichaam meer binnen krijgen en dus ook weer bijkomen.

Niet getreurd, dit proces is zeker omkeerbaar, maar dit vergt wel degelijk de juiste kennis en tijd.

Standaard producten

Denk aan de gewoonte om altijd hetzelfde te eten. Of dit nu gezonde voeding is of niet. Je krijgt teveel van dezelfde voedingstoffen binnen waardoor tekorten ontstaan en het lichaam gaat tegenwerken. Ook hier zijn het met name de darmen die hier onder lijden. Bepaalde vitamines en mineralen kunnen namelijk in het lichaam stapelen. Alles in het lichaam werkt samen, dus als bijvoorbeeld van het ene mineraal heel veel binnenkomt en het andere veel te weinig dan gaat het lichaam tegenwerken. En dit uit zich in een tal van uiteenlopende klachten. Het is dus niet goed om voor een hele lange periode altijd hetzelfde te eten. Je bouwt hiermee in de meeste gevallen eigenlijk gevoeligheid op. Mede door altijd dezelfde darmbacteriën die worden gevoed, en dus ook missen. Je moet het zien als een emmer die gaat overlopen. Hoe gezond die producten ook zijn. (Te)veel is nooit goed. Zorg daarom voor een goede variatie in met name groenten en fruit. Dit geeft het lichaam de juiste voedingstoffen, vitaminen en mineralen om goed te kunnen functioneren, een verscheidenheid aan darmbacteriën te behouden en een gevoeligheid te voorkomen. 

Depressie, lage stressrespons en de invloed van hormonen 
Stress zorgt ervoor dat stresshormonen zoals cortisol vanuit de bijnier worden aangemaakt. Dit is het hormoon wat wel degelijk progressie en/of het gewichtsverlies negatief kan beïnvloeden. Het zorgt ervoor dat insuline niet meer op de juiste manier wordt afgegeven waardoor glucose minder goed kan worden gebruikt. Het lichaam houd hierdoor (bij een overschot) koolhydraten en vetten vast waardoor het als vet kan worden opgeslagen in het lichaam. Het lichaam raakt ontregelt en houd vervolgens ook extra vocht vast. Zo zijn er nog meer (negatieve) gevolgen die in gang worden gezet als reactie op (langdurige) stress. Zo heeft vaak een depressie, trauma, psychische/lichamelijke problemen etc. een constante invloed op hormonen. En dat is precies wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen.

De reden dat ik dit schrijf is eigenlijk om te laten inzien dat er ontelbaar veel redenen mogelijk zijn waarom een bepaald voedingspatroon en/of methode goed bij jou zou aansluiten of juist niet. Zo kunnen specifieke klachten mogelijk onnodig aanwezig zijn.

Wie weet helpt dit jou bepaalde klachten bij jezelf eens goed na te gaan. Wil je meer weten over dit onderwerp of advies? Je kunt mij altijd een bericht sturen!

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.