Het effect van stress op het lichaam

Processen die zich in het lichaam afspelen..

1. Afgifte van cortisol Stress zorgt onder andere voor de afgifte van cortisol (stresshormoon). Dit heeft direct invloed op de hormonale balans, maar geeft daarnaast (zeker op langer termijn) meer negatieve effecten.

Het lichaam raakt meer verzuurt door verandering van pH-waarde. Dit geeft vaak als reactie meer afvalstoffen die het lichaam moet verwerken.

2. Insuline gevoeligheid Het lichaam wordt tevens minder insuline-gevoelig. -> belangrijk voor hoe het lichaam omgaat met energie (opname & verbruik) en tevens van invloed op de bloedglucose. Het kan daardoor voor energiedips zorgen.

3. Verstoord bioritme Het slaap- en wekritme kan daarnaast verstoord raken. Normaliter hoort cortisol bij het opstaan hoger te zijn, naarmate de dag hoort dit weer grotendeels te dalen. Wanneer het lichaam stress ervaart blijft dit hoger en kun je dus moeilijk ontspannen.

4. Bijnier uitputting De bijnieren die cortisol produceren kunnen uitgeput raken van een constante afgifte. Als gevolg hiervan zie je vaak burn-out & schildklierklachten. Ook mineralen zoals magnesium en zink worden veel verbruikt. Dit zorgt vaak voor mineraaltekorten wat eveneens klachten met zich mee brengt.

5. Vermoeidheid Daarnaast kost dit natuurlijk erg veel energie, dus in het algemeen gaat ook het energieniveau naar beneden wat tevens de mentale activiteit verminderd. Denk aan concentratie en focus.

6. Daling van Geluks-hormonen Ook geluks-hormonen zoals serotonine en dopamine kunnen minder aangemaakt worden aangezien deze samenwerken met cortisol. Wanneer cortisol hoog is, kan tegelijk gelukhormoon niet hoog zijn. Vandaar dat dit een negatieve impact kan hebben op de gemoedstoestand en het algemene welzijn.

7. Vertering Dan als laatste de vertering. Mogelijk dat je ooit wel eens van de hersen-brein connectie hebt gehoord. Gedachtes en gevoelens hebben in ieder geval grote impact op hoe de darmen en spijsvertering functioneren. De darmen zitten vol met zenuwcellen en dit maakt het gevoelig. Wanneer je minder lekker in je vel zit kan dit dus direct ook darmklachten veroorzaken.

8. Overlevingsstand Tevens is bij (te)veel stress vaak minder energie over om te besteden. Het lichaam gaat door de overlevingsstand (fight or flight reactie) energie sparen en zet minder belangrijke processen op een lager pitje. Hierdoor moet het lichaam compenseren en lever je in op functies die uiteindelijk wel klachten kunnen veroorzaken. In dit geval vertering en opname van voeding. Op den duur ga je hierdoor ook tekorten oplopen.

Wat te doen? Wil je het lichaam in deze situaties een boost geven? Dan raad ik aan gebruik te maken van een Mineralen Complex. Dit vult mineralen weer aan waardoor ook gerelateerde klachten zullen verbeteren. Enorm belangrijk om je gezondheid op peil te houden.

Gebruik de code ‘YVONNE10’ voor 10% korting op je bestelling bij Vitakruid!

Schaf de mineralen Complex HIER aan.

Meer lezen over mineralen? Klik dan HIER!

Liefs, Yvonne

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.