In 90% van de gevallen gaat het in de gezondheidswereld vaak over afvallen en gewicht verliezen. Vandaag niet, want er zijn genoeg jongens en meiden die juist moeite hebben met het aankomen. En laten we dit ‘probleem’ zeker niet onderschatten.
Welke producten zijn hiervoor geschikt en op welke manier houd je het eetpatroon gezond wanneer je toch op een snelle en functionele manier meer energie binnen wilt krijgen. Klinkt misschien makkelijk, maar als je op de ‘gezonde’ manier wilt aankomen, een snelle stofwisseling hebt en graag alleen onbewerkte producten eet, dan heb je zeker veel volume aan voedsel en dat is voor sommige echt niet makkie.
Voor sommige een droom, voor andere een ‘probleem’ wat zelfs de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Denk er maar eens over na als je de hele dag moet letten op veel en vaak eten, omdat je anders weet gewicht te verliezen. Tevens beïnvloed dit de bloedglucosewaarde waardoor men zich erg moe en futloos kan voelen. Juist hierdoor zal de energie dalen waardoor het alleen maar moeilijker wordt jezelf aan de maaltijden te houden. Vooral wanneer het lichaam dit niet gewend is. De bovenstaande kenmerken worden vaak ervaren door mensen met het zogenoemde lichaamstype ectomorf. De ectomorf staat in de meeste gevallen bekend om een slank postuur, smalle schouders, een grote energiebehoefte en een andere spiervezelsamenstelling.
Anyway, waar te beginnen?
Als allereerst is het belangrijk bewust te zijn van het huidige eetpatroon. Schrijf dit eens voor een paar dagen op (doordeweeks en in het weekend), houd via een App je voeding/hoeveelheid bij of laat hier eens iemand naar kijken om te zien hoeveel jij daadwerkelijk exact binnenkrijgt. De eerste stap is om duidelijk te weten hoe de status nu is. Is je voeding bijvoorbeeld consistent? Krijg je iedere dag ongeveer hetzelfde binnen, of is dit per dag erg verschillend. Daarnaast is hoeveelheid natuurlijk relatief. Misschien vind jij zelf dat je veel moet eten omdat je snel verzadigd bent, maar valt dit qua inname voor jou postuur harstikke mee. Breng dit in kaart, pas dan kun je doelgericht aan de slag om de inname te verhogen.
Bouw het rustig op
Zoals met eigenlijk vrijwel elke verandering in het eet- of leefpatroon, bouw het rustig op. Ga dus niet ineens 800kcal extra eten, maar begin met kleine hoeveelheden. Zo ben je misschien iets langer bezig, maar geef je wel het lichaam meer de tijd hieraan te wennen. Daarbij zal je zien dat de stofwisseling en opname in het lichaam zich ook aanpast. Daarnaast is dit vaak voor de mentale gezondheid fijner Iemand de opdracht geven met teveel extra kan weleens afschrikken waardoor het mentaal gezien teveel wordt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.
Productkeuzes
Niet geheel onbelangrijk, productkeuzes. Er zijn namelijk echt wel wat producten op de markt die én gezond zijn, hoger in kcal en toch wat makkelijk weg te krijgen zijn. Producten waarbij men eigenlijk tijdens gewichtsbehoud of het afvallen bewust van moet zijn, omdat deze ongemerkt voor extra kcal kunnen zorgen. In dit geval perfect. Denk maar eens aan noten. Super gezond, maar toch heel energierijk, klein en makkelijk weg te werken. Het kan bijvoorbeeld ook heel goed werken om een smoothie te maken. Drinken gaat vaak makkelijk en zo kun je er ongemerkt heel wat nutriënten in verwerken. Denk aan avocado met groentes en fruit, volle kwark, volle melk en pindakaas als dikke drink smoothie. Maar ook simpelweg producten als roomboter of peulvruchten. Extra toevoegingen die de maaltijd calorierijker maken.
Over het algemeen kun je dus beter kiezen voor volle zuivelproducten, grotere porties, meerdere eetmomenten, energierijke smoothies of drinkwaar zoals chocomelk, ruim beleg met optioneel extra gebruik van roomboter, avocado, kaas, pindakaas etc., (vette) vis/vleessoorten zoals zalm, makreel, kip-/rundergehakt, energierijke repen met noten en dadels, natuurlijke eiwitpoeder en natuurlijk langzame koolhydraten in de vorm van zilvervliesrijst, quinoa, (zoete) aardappel, havermout etc.
En ofcourse, je kunt natuurlijk ook voor kiezen om wat minder gezonde producten te gebruiken. Dit gaat vaak op een wat makkelijkere manier, maar houd er rekening mee dat dit vaak niet is waar jij je energiek van gaat voelen. Zeker als we het hebben over het opbouwen van spiermassa en dus sportprestatie.
Mocht je vragen hebben of liever persoonlijk begeleid willen worden, stuur mij vrijblijvend een bericht.