Onpopulaire feitjes over darmklachten

Vandaag 4 onpopulaire feitjes over darmklachten en ik ga ze één voor één toelichten.

1.       Een vegan voedingspatroon KAN klachten verergeren…

Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de extra vezels van groenten, fruit en mogelijk peulvruchten die vaak meer worden ingenomen. Het lichaam moet hier aan wennen, maar het kan zelfs zo zijn dat jouw lijf hier überhaupt niet zo lekker op gaat. Wanneer jij gevoelige darmen hebt is het voor je lichaam heel zwaar als deze vezels af te breken. De vertering verloopt moeizaam en dit geeft vervelende klachten als opgeblazen gevoel, obstipatie, gasvorming en onregelmatige ontlasting. Bouw de vezelinname rustig op en zorg dat je voldoende blijft drinken. Blijven de klachten aanhouden dan zou ik toch kijken of je hier wat verandering in kan maken.

2.       Veel vezels eten kan extra obstipatie veroorzaken…

Deze sluit natuurlijk aan bij de vorige. Het gebruik van veel vezels in het algemeen kan klachten verergeren, hoe gek dit mogelijk ook klinkt. We hebben zeker vezels nodig voor een gezonde darmgezondheid, maar wanneer je al voldoende vezels binnenkrijgt ligt het probleem vaak niet bij een te lage inname. Dit is ook waarom vezelzakjes die vaak via de huisarts worden aangeraden onvoldoende of geen effect hebben. Het kan zelfs klachten verergeren. Kijk eens of klachten verminderen als jij even wat minder vezels binnenkrijgt. Let vooral ook op rauwe groenten. Deze zijn moeilijk af te breken en daarom geen aanrader bij gevoelige (pds) darmen. Stoom, kook, grill of wok je groenten daarom liever.

3.       Koffie drinken is geen langer termijn oplossing om de stoelgang op gang te krijgen…


Er zijn heel wat mensen die koffie gebruiken om naar het toilet te kunnen. Harstikke fijn wanneer dit werkt, maar het is geen langer termijn oplossing. Uiteindelijk wil je weten waar jouw klachten vandaan komen. Hoe kun je dit op natuurlijke wijze op gang krijgen? Dat is hoe je effectief en langdurig jouw algehele (darm)gezondheid aanpakt. Mijn S.O.S. Darmklachten E-book deel 1 kun je gebruiken om de oorzaak van klachten te ontdekken en daadwerkelijk klachten te verhelpen. Hier leg ik ook meer uit of de werking van cafeïne en staan er ontelbaar veel praktische tips in die veelal vergeten worden. Dit gaat verder dan alleen; ‘zorg dat je voldoende vezels eet en water drinkt’.

4.       Stress aanpakken is effectiever als meer restricties in het voedingspatroon aanpakken…

Meer restricties in het voedingspatroon resulteert vaak in (nog) meer stress en dit werkt juist tegen. Zeker wanneer het voedingspatroon niet meer volwaardig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het fodmap dieet. Het lichaam krijgt op lange termijn een tekort aan voedingsstoffen en ook dat is een stressfactor op het lichaam. Wanneer je ontzettend veel stress rondom de keuze van voeding ervaart, dan raad ik aan voor een periode deze restricties even los te laten (allergieën zijn natuurlijk een ander verhaal). Ook wanneer misschien veel intoleranties zijn vastgesteld. Laat het hier en daar eens 2 weken los en kijk wat dit doet. Je kunt altijd een afspraak maken mocht je hier hulp bij willen.

Vond jij dit al leerzaam en interessant?
 Bestel dan hier mijn Darmen E-book en ga thuis aan de slag jouw darmgezondheid compleet te shiften.

Voor slechts 17,- een uitgebreid stappenplan die jou hier persoonlijk doorheen helpt.

Daarnaast natuurlijk specifieke voedingstips over wat je beter én niet kunt eten.

Alle kennis die je nodig hebt om jou darmklachten aan te pakken.

SUCCES! Laat het mij gerust weten als je nog vragen hebt.

Liefs, Yvonne

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.