Wat is een orthomoleculair diëtist?

In deze blog leg ik uit wat een orthomoleculair diëtist inhoud, wanneer je hierbij terecht kunt en wat je kunt verwachten. 

Al wordt een orthomoleculair diëtist steeds bekender en is er meer oog voor alternatieve geneeswijzen, toch hebben veel mensen geen idee wat een orthomoleculair diëtist écht inhoudt.

Laten we orthomoleculair en diëtist eerst even opsplitsen.

Wat is een diëtist?

Een diëtist is voor de meesten wel bekend, maar ook daar omheen hangt een stigma wat betreft werkwijze niet altijd klopt. 

Een onafhankelijke diëtist kan helemaal haar eigen werkwijze erop nahouden (zoals bijvoorbeeld ik zelf doe), in vergelijking met een diëtist die bijvoorbeeld aangesloten is bij zorgverzekeraars. 

Toch komt dit in de kern overeen en zijn diëtisten specialisten op het gebied van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid. 

Zo helpt de diëtist bij gewichtsverlies, maar ook om dit juist tegen te gaan. Daarnaast geeft de diëtist specifiek voedingsadvies bij ziektes zoals diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, longziekten en nierfalen. Ook adviseren ze tijdens zwangerschap, intoleranties/allergieën en bij (top) sport. 

Aan de hand van een intake en jouw persoonlijke situatie zal het uiteindelijke advies gegeven worden. De ‘gemiddelde’ diëtist werkt daarbij met adviezen vanuit de gezondheidsraad, het Voedingscentrum en de schijf van 5. Dit zijn alle instanties vanuit de overheid waarbij de focus vooral ligt op een goede verdeling van koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. 

Een onafhankelijke diëtist kan dit zelf meer invullen en zal daarom qua werkwijze soms andere methodes of leefstijladviezen geven. 

Wat is dan de toevoeging van een orthomoleculair diëtist?

Het grote verschil tussen een ‘normale’ diëtist en een orthomoleculair diëtist zit hem vooral in het stukje onderzoek en behandeling (werkwijze). Een orthomoleculair therapeut gaat dieper in op onderzoek en zoekt uit waar onderliggende klachten vandaan komen. 

Orthomoleculaire therapie is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. De natuurgeneeskunde streeft ernaar de gezondheid te ondersteunen met natuurlijke middelen.

Bij onderzoek wordt bijvoorbeeld duidelijk gekeken naar de werking van jouw darmen, de darmflora, hormonale gezondheid, aanwezigheid van gelukshormonen, eventuele gevoeligheden, jouw slaapkwaliteit, de hoeveelheid rustmomenten, de eventuele trauma’s en/of stressfactoren, etc. 

Ieder lichaam is anders en behoeft daarom ook een andere aanpak. 

Het kan zijn dat de diëtist deze factoren meepakt. Gelukkig wordt dit steeds beter gedaan, maar er zijn ook nog een heleboel diëtisten die hierin wat tekort schieten. Helaas wordt er in de HBO opleiding van Voeding & Diëtetiek weinig aandacht gegeven aan het stuk onderliggend onderzoek bij klachten. 

Mijn opleiding

Dit maakte dat ik na mijn opleiding voeding & diëtiek, als afgestudeerd diëtist, mijzelf verder wilde verdiepen om mensen op een dieper level te kunnen helpen. Dit deed ik door onder andere de gevorderde opleiding tot orthomoleculair en epigenetisch therapeut te volgen. 

En zo ontstond de combinatie die nu heel goed met elkaar samen gaan.  

Vanuit de diëtetiek heb ik vooral heel veel kennis over het lichaam op gedaan die mij nu nog steeds heel goed helpt. Ook een stukje gespreksvoering en basiskennis over wat koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen zijn. 

Vanuit mijn orthomoleculaire opleiding leerde ik vooral het zelf genezend vermogen van het lichaam kennen, met in combinatie wat voeding hier voor invloed op heeft. En vooral hoe je dit in de praktijk toepast om mensen gezond te maken. 

Leefstijl heeft ontzettend veel kracht op het ontstaan en verhelpen van klachten en/of ziekten. 

Wat is orthomoleculaire voedingsleer en orthomoleculaire geneeskunde?

Orthos = voeding

Moleculair = moleculen 

Het zelf genezend vermogen van het lichaam is de kern van orthomoleculaire voedingsleer waarmee de oorzaak van klachten aangepakt wordt door middel van voeding, leefstijl, supplementen en mentale gezondheid.

Macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten), vitaminen en mineralen staan centraal. 

Een holistische kijk die in mijn ogen essentieel is om uiteindelijk echt duurzaam resultaat te zien. Fysiek en mentaal zijn namelijk sterk verbonden. Wanneer het één uit balans is, zal dit op lange termijn ook altijd het ander beïnvloeden. 

Focus op de oorzaak i.p.v. alleen symptoombestrijding. 

Binnen de orthomoleculaire voedingsleer wordt voeding sterk in verband gelegd met ziekte. 

De juiste voeding zorgt voor de juiste moleculen in het lichaam en levert daarmee een optimale gezondheid voor het individu. Dit betekent een juiste verhouding van, macronutriënten, vitaminen en mineralen die in het lichaam (op celniveau) aanwezig zijn. 

Behandeling door een orthomoleculair diëtist

Begeleiding start altijd bij een intake en deze kan binnen orthomoleculaire geneeskunde worden aangevuld met eventuele onderzoeken. Denk aan een voedselintolerantie test, ontlastingsonderzoek en/of bloedtest. 

Zelf werk ik met de uitgebreide EMB bloedtest. Dit is een energetisch morfologische bloedtest die tekorten, disbalansen en verstoringen in kaart brengt.  

Vanaf daar heb je een heel mooie 0-meting en kan er persoonlijk advies omtrent voeding, beweging, mentale gezondheid en suppletie gegeven worden. 

Suppletie biedt op een natuurlijke manier (tijdelijk) aanvullende ondersteuning bij tekorten, disbalans of ziekte. 

Ook preventie voor het ontstaan van specifieke klachten en/of ziekte speelt hierin een grote rol.

Hoe ga ik als orthomoleculair diëtist te werk?

Ik zou hier eerst een stukje vertellen over je diensten; welk aanbod heb je?

Gegeven adviezen over voeding zijn zo puur en onbewerkt mogelijk, maar worden verder specifiek afgestemd per individu. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld ook heel belangrijk dat genieten mag en de relatie met voeding goed blijft. 

Daarom pas ik de 80/20 regel toe. Voor 80% puur en voedzaam, voor 20% genieten van misschien ook minder voedzame producten. Zo behoud je in mijn ogen de balans. 

Bij een disbalans, verstoring of tekort zal hierop specifiek advies gegeven worden en is het streven altijd om de vrijheid rondom voeding zo breed mogelijk te houden. 

Stress en onrust over voeding is namelijk het laatste wat jouw lichaam in balans gaat brengen. 

FOOD FOR YOUR SOUL (zoals ik dat benoem) is daarom zeker ook toegestaan.

Wanneer naar een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair diëtist is perfect wanneer je specifieke klachten ervaart zoals darmproblemen, hormonale klachten, (chronische) vermoeidheid, stress, moeite met gewichtsverlies, acne/eczeem, etc. Ook wanneer je nieuwsgierig bent naar jouw gezondheid en/of binnen de reguliere zorg vastloopt en geen oplossing kan vinden. 

Juist omdat er net op een andere manier naar het lichaam gekeken en eventueel getest wordt, komen verstoringen aan het licht die mogelijk eerst onbesproken bleven.

Dit is waarom de EMB bloedtest zo enorm waardevol kan zijn. 

Zelf neem ik ook een groot gedeelte mentale gezondheid mee. Jouw fysieke gezondheid is namelijk direct verbonden met de mentale gezondheid. Het één kan niet zonder het ander. Ons lichaam is namelijk één groot netwerk dat samenwerkt. Wanneer ergens iets niet lekker loopt, zal je dit altijd ook op andere vlakken in het lichaam terug zien. 

Wanneer je bijvoorbeeld darmklachten ervaart, kan dit veroorzaakt worden door stress of onrust in het hoofd. Dit is te verklaren doordat de darmen in connectie staan met onze hersenen. We noemen het het ook wel de darm-hersen connectie. Alles wat zich in het hoofd afspeelt, kan van invloed zijn op de darmen, aangezien de darmen ontzettend veel gevoelige zenuwcellen bevatten. Denk maar eens aan een zenuwachtig moment, dit kan tot gevolg hebben dat je hierdoor sneller naar het toilet moet. 

Veelvoorkomende klachten die een orthomoleculair diëtist behandelt:

  • Hormonale disbalans, zoals moodswings, hevige/pijnlijke menstruatie, PMS klachten, acne 
  • Overgangsklachten, zoals gewrichtspijn, hoofdpijn/migraine, opvliegers, rugpijn
  • Darmklachten, zoals opgeblazen buik, obstipatie, onregelmatige stoelgang, buikpijn, voedsel gevoeligheden 
  • Vermoeidheid/futloosheid
  • Schildklier klachten, zoals moeite met gewichtsverlies, kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haarverlies, vergeetachtigheid 
  • Moeite met gewichtsverlies of aankomen
  • Allergieën/voedselintoleranties 

Ook zijn er heel veel mensen die puur gezondheid belangrijk vinden en dit zo optimaal mogelijk (preventief) willen aanpakken. 

Mijn advies zal altijd gebaseerd zijn op lange termijn resultaat met jouw gezondheid als nummer 1 prioriteit. 

Mijn visie op langer termijn resultaat 

Persoonlijk vind ik het ontzettend belangrijk om niet alleen naar kcal inname te kijken, maar vooral naar hoe jij je lichaam zo optimaal mogelijk kan voeden. Ook stem ik het advies af op persoonlijke leefstijl, praktische zaken en mogelijkheden.  

In mijn ogen is het vooral belangrijk om jouw lichaam te geven waar het écht om vraagt, lichaamssignalen te volgen en body feedback serieus te nemen om zo jouw energieniveau en lichaamsfuncties optimaal te ondersteunen.

Wanneer je alleen kijkt naar de inname van kcal, zegt dit niets over hoe gezond het lichaam van binnen functioneert.  

Daar gaat het in mijn ogen soms mis. 

Een slank lichaam betekent niet gelijk dat iemand gezond is en een wat voller lichaam vertelt niet meteen dat iemand ongezond eet. 

Deze misvatting mag absoluut doorbroken worden!

Een Traject starten? 

Ben je benieuwd geraakt en wil je graag een afspraak maken?

Dat kan! 

Middels mijn verschillende trajecten help ik je graag verder aan een verbeterde fysieke en mentale gezondheid. Zo is het 1:1 bloedtest traject heel geschikt wanneer je jouw gezondheid onder de loep wilt nemen en/of (vage) gezondheidsklachten ervaart.

In 3 maanden gaan we aan de slag jouw volledig gezondheid aan te pakken. Het startpunt is daarmee de EMB bloedtest die we afnemen. Vanaf hier pakken we energie, tekorten en disbalansen aan. 

Meld je HIER aan of lees hier voor meer informatie!

Zit jij vast in jouw dieetpatroon, durf je kcal tellen niet los te laten, wil het maar niet lukken om blijvend af te vallen, ben je continue (obsessief) bezig met voeding en ervaar je daardoor ook klachten?

Dan is mogelijk het online programma geschikt voor jou!

Hierin pakken we jouw mentale gezondheid rondom voeding, het lichaam en beweging aan. We breken los van dieetregels, ondersteunen jouw gezondheid en verbeteren jouw zelfbeeld. Meer voedingsvrijheid, meer zelfvertrouwen en een stabiel gezond gewicht.

4 maanden coaching van mij, 10 modules, een online leeromgeving, praktisch werkboek, maandelijkse live masterclasses en meer!

IK MELD MIJ AAN!

Of lees hier wat meer informatie over het online programma. 

Een combinatie van beide trajecten is (met korting) ook mogelijk!

Plan gerust een gratis kennismakingscall HIER in als je benieuwd bent welk traject het meest geschikt is voor jou. 

Veel liefs, 

Yvonne

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.