Ik dacht eindelijk van mijn eetstoornis af te zijn

Ik was in mijn tienerjaren onzeker, ongelukkig met mijn lijf en probeerde vanuit die positie mijn lichaam te veranderen.

Want, als ik mijn lijf verander, dan zal ik wel gelukkig moeten worden, toch?!

Het leek zo simpel, maar de werkelijkheid was anders.

Ik sloeg door in mijn afvalproces en raakte geobsedeerd om ‘dun’ te zijn. Ik had binnen een jaar anorexia. Dit uitte zich vooral in weinig voeding en overmatig veel bewegen.

Mijn lichaam veranderde duidelijk, maar ook mijn energie ging drastisch naar beneden. Ik merkte niet meer de vrolijke Yvonne te kunnen zijn en ergens wist ik dat het anders moest.

Ik wilde ook weer gewoon kunnen genieten van voeding.

Langzaamaan begon ik mede door mijn omgeving meer te eten. Mijn gewicht werd gezonder en van de buitenkant leek het goed te gaan, maar eigenlijk had ik nog steeds veel negatieve stemmen in mijn hoofd die vertelde dat ik MOEST bewegen en niet teveel mocht eten.

Er zat een enorme angst om aan te komen.

Invloed van mijn opleiding

Toch was ik mij niet bewust van het probleem wat nog steeds in mij aanwezig was. Ik was op dat moment ontzettend veel bezig met voeding, ging ook de opleiding voeding & Diëtetiek doen en leerde zo steeds meer bij.

Door de opleiding voelde ik een voorbeeldfunctie en even later startte ik ook mijn Instagram account waar ik mijn kennis, ervaring, workouts en recepten als ‘fitgirl’ deelde. Dit groeide samen met een persoonlijke blog uit en opeens had ik zo 40K volgers.

Ook hierbij voelde ik de druk om zo streng te moeten blijven leven. Ik kreeg positieve feedback op mijn lijf en dit gaf mij de bevestiging die ik in die tijd nodig had.

Ik gunde mezelf daarom geen ongezonde/minder voedzame producten, mijn leven draaide om sporten, ik werd angstig om bepaalde producten te eten en uiteten ging ik liever uit de weg. Het voelde als controleverlies en als ik er niet onderuit kwam dan voelde ik mij ontzettend schuldig.

Verstoord eetgedrag

Nu 4 jaar later ben ik bewust van dit verstoorde eetgedrag. Waar ik dacht dat in eerste instantie mijn eetstoornis anorexia voorbij was, ontwikkelde ik daaropvolgend Orthorexia. De obsessie om gezond te leven.

Uiteraard had dit uiteindelijk helemaal niks meer met gezondheid te maken. Het gaf enorm veel stress, nog steeds was ik vermoeid, ik had hormonale klachten, acne en dagelijks liep ik rond met een opgeblazen gevoel.

Ik kwam op het punt dat mijn lijf uitgeput was en ergens voelde ik… ‘dit kan zo niet langer’.

Het moest anders

Ik heb hulp gezocht, boeken gelezen over dieetvrij leven, ging mijn orthomoleculaire opleiding volgen nadat ik mijn diploma als diëtist behaald had, en leerde zo steeds meer over de fysiologie en mijn eigen lijf.

Ik zag eindelijk in dat constant keihard werken aan mijn lichaam, niet dat geluksgevoel ging geven.

Ik werkte vanaf dat moment aan mijn zelfbeeld, zelfvertrouwen en maakte een enorm persoonlijke groei door.

Mijn eigen bedrijf als orthomoleculair diëtist groeide hierin mee en het werd mijn passie om ook andere vrouwen wakker te schudden. De dieetcultuur waarin wij leven houd ons namelijk goed voor de gek. We zouden minder moeten eten en meer moeten bewegen, want dan ontstaat vanzelf dat droomlichaam, maar dit is helaas een grote illusie.

De dieetcirkel

Diëten, een kcal tekort hanteren of altijd gezond willen eten is verstoord eetgedrag en houd je constant in een negatieve spiraal, met vaak een schommelend gewicht.

Je raakt de connectie met je lichaam kwijt, overeet vaak en bent bij een mislukte poging telkens teleurgesteld.

Door mijn eigen ervaring en verschillende opleidingen (ook binnen verstoord eetgedrag) weet ik precies wat vrouwen nodig hebben om een gezond stabiel gewicht vast te houden, waarbij ze niet hoeven in te leveren op gezondheid.

Jouw lijf weet super goed wat je nodig hebt, mits je lichaam gezond functioneert. Als coach help ik je daar volledig bij.

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om ook mentaal aan de slag te gaan. Groei in eigenwaarde. Waar komt het vandaan dat je graag controle hebt? Wat is de onderliggende angst en hoe kun je nu al tevreden zijn met jezelf? Super belangrijk om jouw relatie met voeding aan te pakken en gezond eetgedrag te creëren.

Bewuste keuzes maken vanuit liefde voor je lichaam, maar het wel kunnen loslaten om in vrijheid ook te kunnen genieten!

Alleen dan zal je ultieme gezondheid ervaren!

Herkenbaar voor jou? Laat het er niet bij zitten en zoek hulp. Je bent van harte welkom binnen mijn online programma waarin we dit fysiek & mentaal volledig aanpakken en ik je ga leren eten op gevoel. Ik ga graag met jou aan de slag!

We kunnen altijd eerst even vrijblijvend kennismaken.

Niet alleen zal je weer blij in de spiegel kunnen kijken, ook pakken we specifieke gezondheidsklachten zoals darmklachten, huidproblemen, energiedips en cravings aan!

Jij kan het ook!

Liefs, Yvonne

Volg mij dagelijks op @yvonnevanhaastregt (29K)

Luister wekelijks naar mijn Connect & Grow Podcast op Spotify!

P.s. Meer over de eetstoornis Orthorexia zien? Bekijk hier mijn waardevolle aflevering van de KRO NCRV

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.