Darmklachten: symptomen en hoe kom je er van af?

Nog steeds zijn er ontzettend veel vrouwen die dagelijks last hebben van vervelende darmklachten. De diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) wordt regulier rijkelijk uitgedeeld, maar toch helpt dit vaak geen stap verder.

Het advies… zoek maar uit welke voedingsmiddelen goed voor je werken.

Laat dat nu net enorm lastig zijn om zelf te doen, maar daarnaast brengt het vaak ook onvoldoende resultaat.

Wat is hier nu werkelijk het probleem en hoe kom je er vanaf?

Dat ga ik in deze blog aan jullie toelichten.

Allereerst, welke symptomen kun je bij darmklachten en/of gevoelige darmen ervaren?

Klachten zijn vaak heel uiteenlopend, wisselend en daarom ook complex.

Veelvoorkomende klachten zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Buikpijn/buikkrampen
 • Obstipatie
 • Diarree
 • Onregelmatige stoelgang (in frequentie, structuur, etc.)
 • Gerommel/geluiden

Zoals je kunt zien, klachten die absoluut geen pretje zijn en ook ontzettend de kwaliteit van leven in de weg staan.

Zo kan het uiteindelijk ook heel erg de mentale gezondheid beïnvloeden. Enerzijds onzekerheid, angst, frustratie en onbegrip, maar ook sociale isolatie is een groot punt wat uiteindelijk kan leiden tot sombere gevoelens en depressiviteit.

Dit is ook nog eens te wijten aan het feit dat onze darmen voor 90% verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van serotonine (gelukshormoon). Wanneer de darmen niet goed werken zie je vaak ook dat er een tekort aan serotonine ontstaat waardoor eveneens iemand minder lekker in zijn vel gaat zitten.

Kortom; darmklachten zijn ontzettend vervelend en het wordt tijd dat hier meer kennis over gedeeld wordt.

Als darm-expert help ik jou daarom graag verder en kijk ik als holistisch geheel naar jouw gehele lichaam en leefstijl.

Voeding speelt een grote rol, maar de mentale gezondheid misschien nog wel een veel grotere.

Kijk dus verder dan alleen voeding!

Met mijn inmiddels 7 jaar ervaring zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Zo hier mijn top 5 Tips om mee te starten!

 1. Werk aan het energieniveau

Bij te weinig energie krijgt de spijsvertering het letterlijk moeilijk. Energie verteren KOST energie, dus het is logisch dat dit proces minder goed verloopt als die energie in de basis niet aanwezig is. Sla geen maaltijden over, eet met regelmaat en luister naar je lijf.

 • Verhoog jouw metabolisme

Door onze dieetcultuur zijn er ontzettend veel vrouwen die op dieet zijn, te weinig energie binnenkrijgen en hiermee de lichaamssamenstelling positief willen beïnvloeden. Toch doet dit op langer termijn vaak meer kwaad dan goed. Ook hier, de spijsvertering is een onderdeel van het metabolisme. Wanneer door lang diëten en/of lang kcal tekort jouw metabolisme vertraagd (wat gebeurd als overlevingsreactie), dan vertraagd ook automatisch jouw spijsvertering. Dit geeft klachten als opgeblazen gevoel, buikkrampen en obstipatie.

Schuif jouw dieet dus aan de kant!

 • Stop met het eten van rauwe groenten en/of onrijp hard fruit

Dit is een hele onbekende die voor velen gek in de oren zal klinken. Toch is het een hele belangrijke. Rauwe groenten en onrijp fruit bevatten namelijk veel harde vezels (cellulose), wat bij gevoelige darmen heel moeilijk te verteren is. Dit geeft moeilijkheden bij de spijsvertering en eindigt in klachten. Durf mij te geloven en laat dit voor komende twee weken staan. Natuurlijk moet je wel groenten en fruit binnenkrijgen, maar zorg dat dit goed bereid is (koken, wokken, stomen, etc.) en eet daarnaast je fruit goed rijp. Dit kun je ook heerlijk in de pan met wat kokosolie bakken. Denk aan bijvoorbeeld appel of peer met wat kaneel. Heerlijk om warm te nuttigen en fijn voor je buik. Ook kaki fruit en banaan zijn hiervoor heel geschikt.

 • Ademhaling!

Wanneer je aan de maaltijd begint is het ontzettend belangrijk om ontspannen te zijn. Het lichaam moet namelijk voldoende aandacht aan de maaltijd kunnen geven. Ben je nog te druk met werk, de kinderen, de televisie of wat dan ook, dan zal ook hier de vertering tekort schieten. Een simpele truck om direct het lichaam meer ontspannen te maken is door 3 x diep in en uit te ademhalen. Het is letterlijk bewezen dat deze simpele truck het parasympatisch systeem activeert. Dit is het ‘rest & digest’ systeem in het lichaam wat ervoor zorgt dat jouw hersenen een seintje krijgen dat het tijd is om te ontspannen en te verteren. Perfect om te doen! Simpel en overal toepasbaar. Kost je letterlijk 10 seconden.

 • Kauwen kauwen kauwen

Het begint allemaal bij het goed kauwen van je voeding. Wanneer je dit niet goed doet, ben je vaak te snel aan het eten en krijgen de processen later in jouw lijf het moeilijker. Gemiddeld per 15 x kauwen. Eet bewust, bij voorkeur zonder afleiding, neem de tijd en kauw goed. Jouw speeksel bevat spijsverteringenzymen die het allereerste werk doen en belangrijk zijn.

Tip voor extra ondersteuning:

Heb je veel last van de spijsvertering? Dan kun je de spijsvertering een extra handje helpen door gebruik te maken van spijsverteringenzymen. De glutazyme van Vitakruid zijn daar een hele goede optie voor. Deze neem je in voor de maaltijd.

Bekijk de glutazyme!

-> Met de code ‘YVONNE10’ krijg je 10% korting op je bestelling bij vitakruid!

Heb jij het idee alles geprobeerd te hebben en zijn de eerste twee bovengenoemde punten voor jou lastig om in de praktijk te brengen?

Dan zou ik het zeker aanraden jouw energie en metabolisme verder onder de loep te nemen.

Misschien herken je het al lang op dieet te zijn, weinig energie te ervaren en nu eindelijk resultaat te willen zien.

Een rustige buik met een lichaam waar je blij van wordt!

Ik help je graag binnen mijn online programma! Hierin gaan we volledig aan de slag met deze punten.

We shiften jouw energieniveau, gaan aan de slag met die rustige buik en het zal je verbazen op hoeveel vlakken dit jouw mentaal en fysiek gaat verbeteren.

>>>IK DOE MEE!<<<

Voor als jij voorgoed wilt afrekenen met jouw vervelende klachten.

Na aanmelding kun je direct starten. Het programma kun je op eigen tempo volgen.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden!

Ik kijk ernaar uit je te zien binnen de community!

Veel liefs, Yvonne

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.