Rommelende darmen & Stress

Rommelende darmen en stress is een combinatie die helaas veelvuldig voorkomt. Het lijken misschien twee aparte ongemakken, maar deze gaan vrijwel hand in hand met elkaar. Wanneer je stress of onrust ervaart zal dit zeker na een lange tijd ook invloed hebben op je darmen.

Het is daarom ontzettend belangrijk om dit bij de oorzaak aan te pakken en stress serieus te nemen.

Wil je meer informatie over ondersteuning middel voeding en levensstijl? Neem een kijkje op de gezondheidsdoelenpagina’s van Vitakruid.

Hieronder kun je lezen welke ongemakken kunnen ontstaan, wat de fysiologische reacties in het lichaam zijn en wat je concreet kunt doen om dit aan te pakken. Ik geef als Orthomoleculair Diëtist ook specifiek suppletieadvies.

Om te beginnen, stressklachten die jij kunt ervaren:

  • Hartkloppingen
  • Opgejaagd/onrustig gevoel
  • Oorsuizen
  • Vermoeidheid/futloosheid
  • Vol hoofd
  • Slechte concentratie
  • Slechte spijsvertering
  • Slapeloosheid
  • Verminderde eetlust of juist enorme cravings

Darmklachten die daardoor kunnen ontstaan:

  • Buikpijn/buikkrampen
  • Slechte spijsvertering
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Diarree/dunne ontlasting
  • Onregelmatige stoelgang

Zoals je ziet, uiteenlopend ongemak dat ontzettend de kwaliteit van leven in de weg kan zitten. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan dit veel onrust geven, wat eveneens niet meewerkt voor het verminderen van stress in het lichaam.

Wat doet stress?

Stress kost ons lichaam energie. Hierdoor houdt het lichaam minder energie over en gaat het onder andere ook meer mineralen zoals magnesium verbruiken. Magnesium helpt bij de gemoedstoestand, maar bij een steeds lagere waarde door een verhoogde behoefte, wordt het lichaam ook meer gevoelig voor stress. Je emmertje loopt daardoor sneller over en het zenuwstelsel wordt steeds gevoeliger.

Doordat het energieniveau verminderd blijft er minder energie over voor andere lichaamsfuncties, waaronder de spijsvertering. Spijsvertering is ook in dit geval een proces wat energie kost. Logisch wanneer stress aanwezig is, dat deze functie verminderd en dit spijsverteringsklachten zoals oprispingen, maagzuur, obstipatie en opgeblazen gevoel kan geven.

Daarnaast geeft stress (onbewust) meer verzuring in het lichaam. Dit betekend dat de pH-waarde van je lichaam veranderd en dit heeft eveneens een negatief effect op de vertering van voeding. Het heeft invloed op de afgifte van maagzuur, wat nodig is om de spijsvertering goed te laten verlopen. Hierdoor kan voeding minder goed worden verteerd en opgenomen, terwijl je juist in tijden van stress de energie en voedingstoffen ontzettend hard nodig hebt om te herstellen. Denk vooral aan mineralen zoals magnesium, extra antioxidanten en B-vitaminen. Meer verzuring kan dus leiden tot meer darmklachten zoals obstipatie, een opgeblazen gevoel en buikkrampen.

De darm-hersen connectie

Mogelijk heb je hier weleens van gehoord. De hersen-darm connectie speelt een belangrijke rol als het gaat om darmklachten. Alles wat zich namelijk in jouw hoofd afspeelt, kan directe invloed hebben op hoe jouw darmen functioneren. Denk maar eens aan een spannend moment, veel mensen ervaren hierdoor naar het toilet te moeten. Dit geeft aan hoe gevoelig de darmen zijn, door met name de grote hoeveelheid zenuwcellen die zich daar bevinden.

Het is dus heel belangrijk om negatieve gedachten, gevoelens, stress en onrust zoveel mogelijk uit de weg te gaan om chronische darmklachten te voorkomen.

Onrust en/of stress heeft uiteraard meer negatieve effecten op het lichaam, maar bovenstaande factoren zijn belangrijk in combinatie met darmklachten.

Basistips die jij direct kunt toepassen om deze klachten te verbeteren:

  • Zorg dat je in de basis voldoende eet en luister naar lichaamssignalen -> een voedingstekort kan tot meer darmklachten leiden en het lichaam houd meer vocht vast. Vooral bij stress heb je een verhoogde behoefte aan energie.
  • Zorg voor pre- en probiotische producten in je voedingspatroon -> denk aan: kefir, zuurkool, kimchi, kombucha, miso, zeewier, bataat, uien, knoflook, asperge, linzen, noten, havermout, gefermenteerde tempeh, etc. Dit houdt de darmflora gezond.
  • Haal 3 x diep adem voor je aan de maaltijd begint -> stimuleert het parasympatisch zenuwstelsel wat direct het lichaam een seintje geeft om te ontspannen. Daarnaast zet dit ook de spijsvertering in gang en kan jij bewust en ontspannen aan de maaltijd beginnen. Dit zorgt voor een betere vertering & opname.
  • Goed kauwen! Minimaal 15 x per hap. -> één van de belangrijkste stappen waar veel mensen weinig aandacht aan besteden. Dit is de eerste stap in je spijsvertering.
  • Ga bij voorkeur voor warme maaltijden. -> Dit heeft te maken met o.a. zuurgraad. Een warme maaltijd valt lichter op de maag (bij juiste productkeuzes en samenstelling) en is makkelijker af te breken.
  • Luister naar binaural beats -> Dit kalmeert je. Goed om bijvoorbeeld in de ochtend te luisteren. Mogelijk als momentje voor jezelf. Doe de ogen dicht en neem wat diepe ademhalingen. Kan ook in de vorm van meditatie of ontspannen muziek.
  • Zoek bewust de ontspanning op! -> Stretchen, yoga, de buitenlucht opzoeken of bijvoorbeeld een spijkermatje zijn hele fijne activiteiten om meer bewuste rustmomenten in te bouwen. Zorg dat ontspanning jouw prioriteit is.

Laat het mij vooral weten als je persoonlijke vragen hebt over de suppletie en/of jouw klachten.

->Wil jij exact weten hoe jouw darmen ervoor staan en weten of er eventuele tekorten zijn?

Dan is het 1:1 Bloedtest traject mogelijk iets voor jou!

Neem HIER gerust een kijkje!

Ik help je heel graag verder.

Liefs, Yvonne

Orthomoleculair Therapeut & Diëtist

@yvonnevanhaastregt

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.