Hoe versterk ik mijn immuunsysteem?

Het immuunsysteem, ofwel afweersysteem, is ervoor gemaakt om het lichaam gezond te houden en infecties binnen het lichaam te voorkomen. Falen van het immuunsysteem kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals verkeerde voeding, medicijngebruik en/of een ongezonde leefstijl.

Functie

Om jullie van wat achtergrond informatie te voorzien.. Pathogenen (toxines) die het lichaam binnen komen worden aangepakt door het netwerk van witte bloedcellen. De witte bloedcellen behoren tot één van de onderdelen van het immuunsysteem. Functies van het immuunsysteem zijn het herkennen en elimineren van pathogenen, tumorcellen, lichaamsvreemde stoffen en gevaar. Het immuunsysteem bestaat uit drie verschillende mechanismes: het eerstelijns immuunsysteem tegen bacteriën, virussen en schimmels. De huid, slijmlagen, luchtwegen en darmen spelen hierin een belangrijke rol. Het tweedelijns immuunsysteem, ofwel aangeboren immuunsysteem. Deze is bij de geboorte ontwikkeld en richt zich op algemene afweer. Dit is niet specifiek, wat wil zeggen dat het tweedelijns immuunsysteem zich richt op alle ziekteverwekkers binnen ons lichaam. Deze bestaat voornamelijk uit witte bloedcellen. Het adaptieve immuunsysteem (derde lijn) is het verworven immuunsysteem.

Optimaal immuunsysteem

Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem is onder andere een goede darmflora noodzakelijk. De darmen bieden bescherming tegen pathogenen. Dit gebeurd doordat de darmflora de pH (zuurtegraad in de maag) verlaagd waardoor pathogenen moeilijker kunnen overleven en vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium en zink beter worden opgenomen. Dit is een gunstig effect.

Verschillende factoren zoals chloor en stress kunnen zorgen voor een verandering van pH waarde. Dit wil je voorkomen, want hierdoor gaat de conditie van het darmslijmvlies achteruit. Ook alcohol is hier een goed voorbeeld van. Alcohol belemmerd de hechting van probiotica (actieve darmbacteriën) en suiker stimuleert de groei van slechte bacteriën. Hierdoor kunnen klachten aan het darmstelsel ontstaan. Tevens verstoren ook medicijnen en anticonceptie onze darmflora. Antibiotica vernietigd eigenlijk de totale flora. Hierdoor kunnen klachten als eczeem, hooikoorts en huidproblemen ontstaan.

Praktische tools

Mocht jij enkele van bovenstaande klachten herkennen of ben je vaak ziek? Hopelijk kan deze praktische informatie je verder helpen. Enkele stoffen staan namelijk bekend de darmwand mogelijk te kunnen beschadigen: saponinen zoals sojabonen, erwten, spinazie, tomaten en aardappels. Enkele onnatuurlijke e-nummers, additieven en allergenen zoals mogelijk gluten en/of zuivel etc.

Endorfines die vrijkomen bij beweging geven een enorme boost aan het immuunsysteem. Sporten of activiteit heeft dus een gunstige werking op het immuunsysteem. Flavonoïden werken daarnaast ontstekingsremmend en hebben een belangrijke rol als antioxidant. Ze verbeteren de stabiliteit van het celmembraan en normaliseren de vorming van histamine (een allergie veroorzakende stof). Ook versterken en ondersteunen flavonoïden de werking van vitamine C. Dit versterkt indirect het immuunsysteem. Te denken aan kleurrijke (gezonde) producten zoals groenten en fruit.

Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en stress te mijden. Stress zorgt ervoor dat cytokinen actief blijven in de darm waardoor een ontstekingsactiviteit in het lichaam ontstaat. Dit kan ertoe leiden dat overproductie van histamine ontstaat, wat het plotseling ontstaan van eczeem, allergieën en huidproblemen verklaard.

Verder is gezonde en gevarieerde voeding afgestemd op persoonlijke behoefte aan energie, vitaminen, mineralen, gezonde vetten (omega 3) en vezels een must. Voldoende slaap, vocht in de vorm van water en psychische ‘gezondheid’ zijn allemaal factoren die het immuunsysteem optimaal gezond houden.  Ervaar jij klachten rondom het immuunsysteem of wil je meer inzicht in jouw gezondheid? Het is altijd mogelijk een consult te plannen.

Liefs,

Yvonne

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.