Je bent al een tijd lekker bezig gezonde keuzes te maken en meer te bewegen, maar momenteel merk je dat het nog best lastig is je nieuwe routines ook daadwerkelijk op langer termijn vol te houden. Hoe zorg je dat die motivatie weer terug komt en/of wordt behouden?
Toegeven of doorzetten?
In het begin is de motivatie vaak erg goed. Men houd zich aan de veranderingen en ziet verschil. Maar dan opeens zit je wel heel lekker weggezakt op de bank en heb je geen zin. Ach, die ene keer sporten overslaan kan toch wel?! Natuurlijk kun je een keertje overslaan, alleen is vaak het probleem dat die motivatie na een tijdje weggaat en ook niet meer terug komt.
Iedere maandag zit die bank weer zo lekker, is het weer te koud of ben je moe na een dag werk of school. Excuses komen tevoorschijn en zo raak je steeds verder uit het ritme. Herkenbaar?
Wat kun je doen?
1. Doe nieuwe oefeningen of activiteiten
Heb je simpelweg te weinig uitdaging of vind je de sport niet meer leuk? Verander! Natuurlijk is het moeilijk gemotiveerd te blijven voor iets waar je niet meer happy van wordt. Verander van oefeningen, doe een ander aantal herhalingen, haal inspiratie van social media (@yvonnevanhaastregt ;p )en ga aan de slag. Dit houd je scherp, zorgt voor meer uitdaging en is ook nog eens beter voor het lichaam. Ook kun je aan een nieuwe uitdaging denken. Doe bijvoorbeeld 15 push ups, 15 burpees en 100 keer touwtje springen waarbij je niet stopt tot het aantal is bereikt. Of in 10 minuten minimaal 100 kcal op de loopband verbranden. Maak er een spelletje van. Dit geeft afleiding en achteraf ook nog eens meer voldoening als het doel behaald is. Ook kun je bijvoorbeeld een klein wedstrijdje houden met je sportmaatje. Maak het leuk en heb plezier.
2. Probeer verschillende vormen van bewegen
Niet iedereen houdt van dezelfde sport. De ene persoon vindt crossfit leuk, de ander bootcamp, zumba, dans lessen, groepslessen, teamsporten, fitness, wandelen, zwemmen, een hardloop groepje etc. Het kan allemaal. Zoek uit wat jij leuk vindt en waar jij motivatie voor vindt. Als je ergens zonder plezier heen gaat houd je het natuurlijk ook niet lang vol. Bewegen moet namelijk niet aanvoelen als een verplichting. Je moet het zien als ontspanning, plezier of iets dat bijdraagt aan een gezondere levensstijl. Positieve effecten van het sporten komen dan vanzelf naar boven. Probeer die mindset daarover om te draaien.
3. Verander van muziek
Dit kan heel motiverend werken. Alsmaar dezelfde muziek bij het rennen of in de sportschool is nogal saai. Een nieuwe afspeellijst kan zorgen voor net dat extra beetje pit in je workout waardoor men net wat harder loopt of nog een extra herhaling doet.
4. Planning
Bedenk aan het begin van de week wanneer je tijd hebt om te gaan sporten. Hierdoor ben je mentaal voorbereid. Daarbij kan het minder snel voorkomen dat je door drukte een uurtje bewegen moet overslaan. Plan het dus in. Nog een goede; kleed jezelf een uur/half uur van te voren alvast om. Op deze manier ben je minder snel geneigd op de bank te blijven zitten, omdat je letterlijk al klaar staat voor de workout.
5. Zoek een trainingspartner
Op deze manier voel je meer druk om te gaan. Je wilt de ander namelijk niet laten zitten of afbellen. Daarnaast wil je niet onder doen voor je vriend of vriendin. Motiveer elkaar om net iets meer uit de training te halen. Squat zij met 50kg? Natuurlijk ga jij dat ook proberen. Weinig tijd om elkaar te zien en af te spreken? Geen probleem. Een beetje kletsen, zweten, en samen werken aan een summerbody! Beter kan niet toch?! Win-win situatie! Ben jij opzoek naar persoonlijke begeleiding die je meer uitdaging of motivatie geeft? Ik begeleid je graag binnen één van mijn trajecten!