Een constante druk om ergens aan te moeten voldoen

Ervaar jij het gevoel op elk vlak te moeten scoren? Werk-gerelateerd, persoonlijke ontwikkeling, sociale verplichtingen, beweging, familie, hobby’s en de wereld in het algemeen?

Vandaag de dag is men druk, zijn er talloze mensen met (chronische) slaapproblemen, vermoeidheid, depressies, corona en ben je eerder een uitzondering als je zonder stress het leven doorgaat. Dit omdat we in vergelijking met vroeger simpelweg meer gedaan willen hebben, productiever met onze tijd omgaan (mede door technische ontwikkeling), hier en daar extra actief zijn geworden en met name de druk voor onszelf hebben opgevoerd.

Tevens doordat het platforms zoals TikTok & Instagram zo populair zijn geworden en wij elkaar 24/7 in de gaten kunnen houden.

Het brengt vooral veel vergelijking en ik vraag mij af; is dat gezond?

Het is nu eenmaal de tijd waarin wij leven, maar het aantal jong volwassenen met een burn-out, psychische problemen, angststoornissen etc. blijft stijgen. Die drang om te presteren, ‘leuk gevonden te worden’ en uiteindelijk geaccepteerd te worden is toch eigenlijk één grote poppenkast.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar ik durf te zeggen dat het merendeel van jullie lezers hier gevoelig voor is. En dat gevoel wil ik allesbehalve middels mijn content voorkomen.

Daarom probeer ik zo open mogelijk ook mijn mindere dagen en tegenslagen te delen. Vooral in mijn Connect & Grow Podcast deel ik hele persoonlijke dingen.

Onthoud echt dat jij op social media kunt creëren wat je maar wilt. Het is nooit 100% iemand zijn complete leven en vooral de highlights worden gedeeld.

Wanneer is men of de omgeving tevreden?
Geloof mij, iedereen heeft zijn gebreken. Dat is menselijk. Dat mag. Net als gebreken heeft ook iedereen zijn kwaliteiten, dus waarom zou je moeten uitblinken op elk gebied?

Onmogelijk, maar een grote strijd als dit wel iets is dat je nastreeft. Ik kan uit eigen ervaring spreken dat dit je leven niet gemakkelijk maakt. Je rent tegen een berg op waar geen einde aan komt, want wanneer het één is bereikt zit het volgende alweer in je hoofd.

Zeker als je voor jezelf niet weet wanneer iets ‘goed genoeg’ is. Ga maar eens bij jezelf na..

Kan jij goed vertellen wanneer je ultiem gelukkig zou zijn?

Welk specifiek doel jou een level naar boven brengt?

Wanneer andere mensen trots zouden zijn?

Vaak ligt het antwoord veel dichterbij. Voor velen is dit lastig te benoemen als je niet tevreden kan zijn met wat er nu is.

Persoonlijke reflectie
Probeer eens te achterhalen waarom jij voor jezelf beter moet zijn, meer moet presteren, de ander tevreden moet houden etc.? Sta je daar weleens bij stil?

Dat is de eerste stap in de goede richting. De vraag is natuurlijk, wil je diep van binnen wel zo hard je best doen? Zou je gelukkiger zijn met meer of beter?

Probeer eens te bekijken wat de motivatie is. Misschien hoef je helemaal niks te veranderen.

Laat los en creëer ruimte

Nog altijd kan ik dit zelf ook lastig vinden. Een soort stemmetje dat zegt, je kan meer, het moet beter, sneller, etc. Maar probeer bij elke beslissing of actie die je doet terug te gaan naar jezelf. Wil ik dit?

Kan ik dit? Belemmerd dit mij mentaal of fysiek? Natuurlijk zijn er soms dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat jij komt waar je uiteindelijk wilt staan, of specifieke stappen die moeten gebeuren, maar constante druk om te presteren is ongezond en maakt fysiek & mentaal kapot.

Zoek uit waar jij als persoon happy van wordt en vindt een weg om nu al tevreden te zijn. Zo zal ook het resultaat meer voldoening geven en kun je meer in het hier en nu leven.

Liefs, Yvonne

Meer hierover? In mijn allereerste Connect & Grow Podcast aflevering, inmiddels 3 jaar geleden, duik ik dieper in op mijn persoonlijke verhaal.

En schrik niet, dit was mijn allereerste podcast, dus hij gaat nog iets minder soepel dan hoe ik nu mijn afleveringen opneem ;p

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.