Circadiaans ritme
We noemen dit ook wel de zogenoemde ‘slaap-wek cyclus’ die uit een natuurlijk bioritme met bijbehorende functies bestaat. Wordt dit bioritme verstoord door te weinig slaap, onregelmatige eettijden, gezondheidsklachten, omgevingsfactoren, etc. Dan functioneert het lichaam automatisch niet optimaal.
Dit resulteert onder andere in:
- Vertraagd het metabolisme
- Verhoogd cortisolproductie (stresshormoon)
- Minder anabole hormoonproductie
- Lagere insuline gevoeligheid
- Minder herstel van training
- Minder goed cholesterol profiel
- Meer trek/honger
- Verzwakt mentale prestatie
- Verminderde slaapkwaliteit
Makkelijk gezegd; vet verliezen zal moeilijk gaan, spieren opbouwen gaat lastig, je raakt sneller vermoeid/gestrest, ervaart minder kracht, loopt mogelijk vitamine- en mineraaltekorten op en de drang naar suikers/koolhydraten wordt groter. Dit maakt het eveneens lastiger jezelf goed te voelen. Op den duur kan dit verschillende gezondheidsklachten geven.
Het is volgens mij wel duidelijk dat het daarom belangrijk is om op vaste tijden, bij voorkeur tussen 22:00-23:00 afhankelijk van hoe laat je opstaat, te gaan slapen. Dit voorkomt hormoonschommelingen en sluit aan bij een natuurlijk bioritme. Ook vaste eettijden helpt regelmaat in het bioritme te stimuleren.
Hoe voorkom je deze klachten?
- Wees dagelijks consistent
Zoals net vermeld, zorg dat je dagelijks (eigenlijk ook in het weekend) op vaste tijden gaat slapen en ook op vaste tijden opstaat. Hierdoor zal je bijvoorbeeld ook automatisch altijd rond dezelfde tijd wakker worden, zonder dat je een wekker nodig hebt. Het lichaam stelt zich hierop in.
- Koolhydraten en eiwitten pre-bed
Voor velen mensen tegenstrijdig, maar voeding voor het slapen heeft een positief effect op de slaapkwaliteit. Dit activeert de slaperigheid. De opname van tryptofaan kan worden verhoogd, wat zich omzet in serotonine en uiteindelijk melatonine. Melatonine is het essentiële hormoon dat het lichaam nodig heeft om in slaap te vallen. Het zorgt ervoor dat het lichaam kalmeert.
- Blootstelling aan fel licht in de ochtend
Dit zorgt ervoor dat het lichaam zich klaarmaakt om ‘wakker’ te worden. Het werkt positief op lichaamsprocessen die op gang moeten komen. Doe daarom gelijk de gordijnen open en ga bij voorkeur lekker de buitenlucht in. De wake-up light van Philips vind ik hier echt een persoonlijke aanrader voor. Dit maakt voor mij werkelijk een verschil in hoe ik wakker wordt en energie ervaar gedurende de dag.
àAndersom hetzelfde. Voorkom fel licht in de avond. Hierdoor komt het lichaam niet in ‘slaapmodus’ waardoor melatonine niet kan worden aangemaakt.
- Beperk de vochtinname voor het slapen en zorg voor een aangename slaaptemperatuur
Hierdoor loop je s ’nachts minder de kans wakker te worden vanwege een toilet bezoek. Ook kou of warmte beïnvloed de slaapkwaliteit. De optimale kamertemperatuur is 19 graden.
Het wondermiddel waarmee jij veel makkelijker in slaap komt. Het kalmeert het parasympatisch zenuwstelsel waardoor het hele lichaam, vooral ook het hoofd, meer ontspannen wordt. Nummer 1 supplement om de slaapkwaliteit te verbeteren. Ik heb al meer als honderden positieve ervaringen hierin meegemaakt en raad het iedereen aan. 2 capsules voor het slapen en jij zult veel makkelijker en dieper in slaap komen.
- Neem een warme douche
Dit zorgt voor een comfortabel gevoel en werkt ontspannend wat de slaapkwaliteit verbeterd. Zeker voor mensen met schildklierklachten en constante koude handen & voeten.
- Mediteer
Dit zorgt voor ontspanning en rust in het hoofd. Het verminderd piekeren en hyperactiviteit van ons brein én het lichaam. Ook journaling of ademhalingsoefeningen kunnen hetzelfde effect teweeg brengen.
Succes met het toepassen van deze tips en zie of de slaapkwaliteit verbeterd.
Wil jij de magnesium tauraat proberen? Deze kun je via Vitakruid bestellen met code ‘YVONNE10’ voor 10% korting op je bestelling.
Ook in combinatie met andere supplementen mogelijk.
Laat het mij weten als je vragen hebt.
Liefs, Yvonne