Vitamine D en de connectie met hormonen

In deze blog waarom vitamine D zo ontzettend belangrijk is i.c.m. met hormonen...

Een supplement welke je naast magnesium met betrekking tot hormonen niet wilt vergeten, is vitamine D3. Dit supplement is in de wintermaanden voor iedereen een must, ongeacht een aanwezig tekort. 

Ook wanneer je geen klachten ervaart heb je vitamine d vanaf september/oktober uit een potje nodig, want het lichaam is namelijk niet in staat deze essentiële vitamine voldoende op te nemen in de winter. De zon laat zich te weinig zien en ook de zonkracht is onvoldoende dit effect te bereiken. 

Eigenlijk is vitamine D geen vitamine, maar een hormoon. Vitamines kunnen namelijk niet zelf door het lichaam worden aangemaakt. Hormonen wel.

Vitamine D is de bouwsteen voor een belangrijk hormoon; calcitriol. Dit hormoon is onderdeel van de steroïde hormonen waaronder oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol vallen.

Waarom belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, een goede spierwerking, werking van het zenuwstelsel en ter ondersteuning van hormonen. Het bevorderd de opname van mineralen zoals calcium en fosfor en is daarnaast groot onderdeel voor een sterk immuunsysteem. Onmisbaar voor de algehele gezondheid!

Hoe komen we aan voldoende vitamine D?

Normaal gesproken maken we dit grotendeels aan door de zon (UV-B straling). Middels de huid maken we vitamine D aan en het is daarom belangrijk minimaal een half uur per dag (onbedekt zonder zonnebril en zonnebrand) de zon in te gaan tussen 11:00 en 15:00. Na dit half uur kun je eventueel insmeren en jezelf beschermen.

Daarnaast is het ook aanwezig in vette vis (zalm, haring, paling, sardientjes), eieren,  roomboter, bak- en braad, etc., maar dit is helaas onvoldoende om ons lichaam te ondersteunen. Vandaar dat suppletie altijd is aan te raden.

Symptomen voor een vitamine D tekort?

Je kunt een tekort aan de volgende symptomen herkennen:

  • Vermoeidheid / lusteloosheid
  • Verzakt immuunsysteem
  • Pijn aan gewrichten en spierpijn
  • Spierzwakte
  • Depressieve gevoelens
  • Angstaanvallen
  • Spiertrillingen of spierspanning
  • Bloedend tandvlees
  • Grote kans op botbreuken

Tevens staat een tekort ook in verband met meer en pijnlijke menstruatieklachten (PMS klachten), PCOS en de rijping en ontwikkeling van het follikel. Een Pro-hormoon en dus ook zeer aan te raden bij de menstruatiecyclus. Uit onderzoek is ook gebleken dat het kan bijdragen bij acné, eczeem en insulineresistentie.

Voldoende vitamine d is dus belangrijk voor de aanmaak van hormonen, anderzijds kunnen bovenstaande klachten ontstaan.

Vitamine d suppletie

Belangrijk om goed naar de waarde & kwaliteit van een supplement te kijken. Vitamine D3 is aan te raden i.c.m. K2 omdat dit de opname van D3 versterkt. Daarnaast wordt een vloeibare vorm sneller opgenomen. Ik gebruik en adviseer zelf deze.

Let op; bij het gebruik van bloedverdunners wil je een vitamine d supplement zonder K2. Dan is deze een goede optie.

Met de Kortingscode ‘YVONNE10’ krijg je altijd 10% korting op je bestelling bij Vitakruid.

*Deze code is geldig op alle supplementen

Mijn advies

Ik raad als basis voor iedereen aan om 2 druppels in de ochtend bij de maaltijd in te nemen. Tenzij anders geadviseerd. Je kunt hier het supplement bestellen.

Hoe kun je jouw vitaminestatus en/of hormonen checken?

Wil jij weten of een vitamine d tekort aanwezig is of ben je benieuwd hoe jouw hormonen ervoor staan? Schrijf je dan in voor het EMB bloedtest Traject. Hierin gaan we samen 3 maanden aan de slag om vanuit de bloedtest jouw complete gezondheid te optimaliseren en hormonen in balans te brengen.

We onderzoeken o.a. de staat van geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron, cortisol (stresshormoon), insuline, algehele hormoonbalans, etc. Doordat heel je lijf onder de loep wordt genomen komen uiteenlopende disfuncties aan het licht die regulier mogelijk niet ontdekt worden. Dit maakt de EMB bloedtest ontzettend waardevol en uniek. De bloedtest is voor iedereen toegankelijk en is niet te vergelijken met een reguliere bloedtest. Lees hier meer informatie.

Mocht je vragen hebben over deze blog of iets van het bovenstaande, laat het mij weten!

Liefs, Yvonne

Orthomoleculair Diëtist & Darm-expert

Laat een reactie achter

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en kortingen

En ontvang direct 2 gratis kennismodules

Deze site maakt gebruik van cookies voor het optimaliseren van de ervaring.